Opvolging aanvaarde moties
Het is onze gewoonte dat wij uw raad met een raadsbrief informeren over de wijze waarop invulling is en wordt gegeven aan de aanvaarde moties en amendementen bij financiële producten. In het najaar van 2019 ontvangt u de raadsbrief over de opvolging van de aanvaarde moties bij de Programmarekening 2018 en de Perspectiefnota 2020.
In onderstaand overzicht, leest u welke amendementen en moties inmiddels zijn uitgevoerd. Daarnaast wordt een toelichting gegeven op moties die nog opvolging behoeven. De moties en amendementen die in het vorige overzicht, in het voorjaar van 2019 bij de programmarekening 2018, als afgerond stonden vermeld zijn uit deze lijst weggelaten.
Programmabegroting 2018 (vastgesteld 09-11-2017)
RG-243/2017 Cultuur in de openbare ruimte, motie Reijnders en Röselaers
Cultuur kan bijdragen aan het versterken van de identiteit van de stad. En in Almere is letterlijk ruimte voor cultuur. In het Cultuurplan is daarom specifiek aandacht voor landschapskunst en kunst in de openbare ruimte. Motie is daarmee uitgevoerd.
RG-253/2017 Woningsplitsing
De uitkomst van het onderzoek naar hoe het splitsen van woningen kan bijdragen aan een woningvoorraad die meer aansluit op de vraag naar woningen, pleitte voor het reguleren van woningsplitsing via het bestemmingsplan. Hier is met de beleidsnota 'Woningsplitsing en kamerbewoning' en het ontwerp Crisis- en herstelwet (Chw) bestemmingsplan algemene regels Woningsplitsing en kamerbewoning invulling aan gegeven. Het is een uniforme algemene regeling voor heel Almere die kaders stelt voor kamerbewoning en woningsplitsing, maar die nog steeds ruimte geeft om in individuele gevallen maatwerk te leveren door de leefbaarheidstoets. Op basis van de regeling moet voor het verkameren van een bestaande woning in 3 of maximaal 4 kamers, of het splitsen van een bestaande woning in twee woningen van elk minimaal 50m² een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De aanvraag wordt getoetst aan onder andere de leefbaarheidstoets zoals deze is opgenomen in de beleidsregels Woningsplitsing en kamerbewoning. Daarmee wordt beoordeeld of de aanvraag verenigbaar is van een goed woon- leefklimaat. Motie is daarmee uitgevoerd.
Programmabegroting 2019 (vastgesteld 08-11-2018)
RG-228 Opvang gewonde dieren
Met de motie opvang gewonde dieren roept de gemeenteraad op om bij de evaluatie van het dierenwelzijnsbeleid in 2020 te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om binnen de gemeente Almere een gezamenlijke opvanglocatie te realiseren voor wilde inheemse dieren die ziek of gewond zijn en hierbij de mogelijkheid voor (financiële) steun bij de provincie Flevoland te onderzoeken.
Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om wilde inheemse dieren die ziek of gewond zijn binnen Almere op te vangen. Hieruit blijkt dat enkele opvangorganisaties interesse hebben om hun activiteiten in Almere onder te brengen. De vervolgstap is om na te gaan welke diergeneeskundige risico’s hiermee gepaard zouden gaan, bijvoorbeeld door te kijken of verschillende dieren in elkaars nabijheid kunnen worden opgevangen. Ook wordt nader onderzocht in hoeverre hierin samen opgetrokken kan worden met de provincie Flevoland. Hier zal in het kader van de evaluatie van het Dierenwelzijnsbeleid 2016-2020 uitgebreider op teruggekomen worden.
RG-231 Participatie beheerniveau's beheer en onderhoud
Met de motie borgen en verhogen beheerniveaus wordt gevraagd om inwoners en bezoekers mee te laten praten over op welke wijze de differentiatiemiddelen voor beeldbepalende plekken worden ingezet. In het voorjaar van 2019 is met een raadsbrief het proces over de wijze waarop wij de bewoners en bezoekers van onze stad gaan betrekken bij het verhogen van het beheerniveau op beeldbepalende plekken beschreven. Om de stad niet te overvragen gaat het college de stadsgesprekken bundelen wat betreft het inzetten van de evaluatie Bestuursopdracht Beheer, de differentiatiemiddelen en de Visie openbare ruimte.
In het najaar van 2019 zal een stadsconsultatie plaatsvinden waarin het college de stad bevraagd over de wijze van inzetten van de differentiatiemiddelen voor beeldbepalende plekken. Over de uitkomsten wordt de gemeenteraad in het voorjaar van 2020 geïnformeerd.
RG-237 Langer wonen in de wijk
Het programma Goud in Almere voorziet in een integraal plan voor eenzaamheidsbestrijding, welzijn en zorg en wonen voor ouderen in Almere.
De dialooggesprekken met partners in de stad en in het Stadsdeel Haven - waar de vergrijzing relatief het grootst is - hebben geleid tot een verbreding van de visie op een aanpak van de vergrijzing in Almere. Kern is dat we ouderen willen benaderen vanuit het gehele spectrum aan leefgebieden.
Begin 2020 stellen we, op basis van de gevoerde gesprekken, het uitvoeringsplan voor de aanpak van Goud in Almere, in stadsdeel Haven, op. De rest van het jaar zal invulling worden gegeven aan dit plan.
RG-252 Klimaatparagraaf
We worden opgeroepen een klimaatparagraaf op te nemen in beleidsvoorstellen. De uitwerking van een klimaatparagraaf is onderdeel van de duurzaamheidsagenda. Hierover wordt de raad in het najaar van 2019 geïnformeerd.
RG-259 Loon en prijscompensatie
De motie roept op om (een tekort aan) loon- en prijscompensatie voor 2019 te betrekken bij de aanstaande perspectiefnota, structurele oplossingen te presenteren aan de raad en alert te zijn op uitvoeringsproblemen die in 2019 al kunnen ontstaan.
In deze begroting doen wij een voorstel voor een structurele oplossing. Het komt erop neer dat wij voorstellen om de instellingen een gewogen gemiddelde te geven van de loon- en prijsstijging. Hierbij gaan wij uit van een verhouding 30% prijzen en 70% lonen. Voor de hoogte van de compensatie maken we gebruik van de CPB-indexcijfers zoals die jaarlijks worden gepubliceerd in de Septembercirculaire. Voor een nadere toelichting verwijzen wij u naar programma 9 Financiën.