Beleidsvoornemens 2020
Projectorganisatie
Het verbinden van de agenda’s van partijen (overheden, het bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties) aan de Floriade en het maken van concrete afspraken over wederzijdse doelen, samenwerking en bijdragen is en blijft een belangrijke opgave. Zowel met het oog op de business case Floriade als ook voor de invulling van een succesvol evenement in 2022 en de ontwikkeling van Almere.
Met het oog op de harde deadline van de opening van het evenement is het integraal managen van de planning en afhankelijkheden tussen verschillende onderdelen van het Floriade programma een belangrijk aspect.
Werk en participatie
Floriade Werkbedrijf is de samenwerking van de gemeente Almere, het UWV en Randstad. Deze samenwerking heeft als doel om zoveel mogelijk kandidaten, door middel van de Floriade, uit de uitkering te bemiddelen naar werk. Basis hiervoor is Social Return on Investment (SROI) ).
In 2020 vinden veel fysieke werkzaamheden plaats in het Floriadegebied. Dit biedt de mogelijkheid om kandidaten in de bouw, energie en groenaanleg te plaatsen in een tijdelijke functie van een half jaar op basis van SROI. Zij worden opgeleid in een pool die specifiek voor deze werkzaamheden is ingericht. Daarnaast worden er ook mensen geplaatst in ondersteunende functies zoals kantinedames, secretaresses, communicatie adviseurs en werkvoorbereiders.
Naast de werkzaamheden bij Weerwater CV en haar onderaannemers worden er ook functies op basis van SROI ingevuld bij de provincie, Aeres Hogeschool en de Floriade Almere 2022 BV. We verwachten 65 à 70 nieuwe kandidaten te plaatsen in 2020 en doorstroming van minimaal de helft van de kandidaten naar een reguliere baan. In 2020 gaat een regionaal samenwerkingsverband van start, te beginnen met de gemeenten in Flevoland, die inmiddels akkoord zijn met de randvoorwaarden en gemaakte afspraken.
Kansenstrategie en proeftuin Floriade
Almere is op weg om de vijfde stad van Nederland te worden. Doel is de groei en de ontwikkeling van Almere op duurzame en inclusieve wijze plaats te laten vinden. Hierbij zetten we de Floriade in als 'event-driven development' om uit te vinden hoe we de groei van de stad accommoderen en tegelijk de noodzakelijke fysieke en maatschappelijke transitie maken. Dit vereist digitale samenwerking, het toepassen van nieuwe technieken en materialen en nieuwe governance-structuren. Hiervoor is Almere net als alle andere gemeenten afhankelijk van kennis, kunde, middelen en risicobereidheid van andere partijen.
In 2019 is een innovatieportfolio samengesteld en is met een aantal partners een letter of intent (LOI) gesloten. Deze LOI’s hebben betrekking op innovaties in de gebiedsontwikkeling, waar gezien de planning de urgentie om tot afspraken te komen groot was. Het betreft onder andere een smart thermal grid en gelijkspanning. In 2020 wordt deze weg van samenwerking voortgezet en gestuurd op het bredere pakket van innovaties ten behoeve van het evenement, de Floriade stadswijk en Almere als geheel.
Terreininrichting (grondexploitatie)
In 2020 vinden veel werkzaamheden op het Floriadeterrein plaats. Deelgebieden worden bouwrijp gemaakt,
kabels- en leidingen worden gelegd en de bouw van de hoogbouw op de hoek bij Utopia en bij het centrale plein en een deel van de laagbouw start. De brug van het Rondje Weerwater wordt aangelegd en de ‘beverbrug’ en brug nabij het centrale plein worden in aanbouw genomen. Tot slot worden de volgende lagen van het arboretum aangeplant.
Making of
De Floriade is een katalysator van duurzame, groene doelstellingen van Almere. De komende jaren wordt de samenwerking met bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, andere overheden en kennisinstellingen voortgezet en gewerkt aan een groen en gezond Almere. In de Making of Floriade versterken en versnellen we de ontwikkeling die met Growing Green Cities in 2013 al is ingezet: de ontwikkeling van Almere naar een groene en gezonde stad. In het programmaplan Making Of Floriade zijn vier uitvoeringslijnen vastgesteld om de duurzame, groene doelstellingen van Almere te realiseren:
- Inspireren - laten zien wat er al is
- Verbinden - onderling netwerken
- Ondernemen -netwerken voor bedrijven en overheden
- Vernieuwen - innovatie en scholing door startups, ondernemers en instellingen.
Aan deze uitvoeringslijnen wordt ook in 2020 met Almeerders volop uitvoering gegeven. Zowel door het continueren van succesvolle activiteiten als Growing Greenspeld uitreikingen en -publicaties, de Almeerse Week van het Insect, de Dutch Food Week, de Floriade Parade en Zet Almere in Bloei als het aanjagen en realiseren van nieuwe initiatieven.
Veiligheid
De organisator van het evenement (Floriade Almere 2022 BV in samenwerking met de ZPO) is verantwoordelijk voor de organisatie en de kosten van veiligheid en bereikbaarheid in en om het evenemententerrein, de dagelijkse handhaving en doorstroming. In geval van incidenten of dreiging daartoe zal opschaling plaatsvinden naar politie en hulpdiensten. Vooralsnog wordt niet voorzien in tijdelijke uitbreiding van capaciteit van politie en hulpdiensten gedurende het evenement.
In de zomer van 2019 heeft een risicoanalyse plaatsgevonden. In de tweede helft van 2019 worden beheersmaatregelen op de geïnventariseerde risico’s vastgesteld. Aan de hand van de te nemen beheersmaatregelen zal gekeken worden wat de financiële consequenties van deze maatregelen zijn en bij welke organisatie deze kosten horen.
Parkmanagement
Tijdens en na de Floriade gaat in januari 2020 een parkmanagementorganisatie van start. Deze zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het beheer en onderhoud van het op uitgeefbare grond aangeplante en aan te planten arboretum en de openbare ruimte.