Analyse van de marktsituatie
Huidige woningmarkt situatie
In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is de vraag naar woningen de laatste jaren explosief gestegen. Dit komt onder andere door conjuncturele ontwikkelingen en een grote buitenlandse migratie van hoofdzakelijk kenniswerkers naar de regio. Ook in Almere is de vraag naar woningen in de afgelopen jaren sterk gestegen. Met name (ruimtevragende) gezinnen in Amsterdam en huishoudens met middeninkomens zoeken steeds vaker naar een betaalbaarder alternatief in de regio. Als gevolg hiervan stijgen de prijzen.
Nog altijd is de marktsituatie in Almere zeer krap te noemen. Als gevolg van een beperkt aanbod en een grote vraag naar woningen stijgt de transactieprijs van koopwoningen. Wel is de grootste piek in deze conjunctuur naar verwachting voorbij. De laatste maanden stijgen de transactieprijzen in Almere minder hard, de verkoopduur neemt licht toe en het aanbod stabiliseert. In Amsterdam is recentelijk sprake van een daling van de transactieprijzen. Dit heeft onder andere te maken met de betaalbaarheid: de prijzen zijn zo hoog geworden dat consumenten steeds minder in staat zijn deze prijzen te kunnen betalen.
Bedrijventerreinen
De economie van de MRA draait op volle toeren. Naar het zich laat aanzien, groeit de regio in 2020 voor het achtste jaar op rij. De grenzen van deze groei zijn echter in zicht: de verwachting is dat de groei in 2019 en 2020 zal uitkomen in de buurt van het langjarig gemiddelde van de MRA (2,7%), respectievelijk 2,8% en 2,3%.
Het aanbod van bedrijfsruimte is in Almere met 50% fors afgenomen tot momenteel 104.000 m2. De bedrijfsruimtemarkt in Almere is daarmee krap geworden met een leegstand van nog geen 4% van de bestaande bedrijfsruimte. Bij de uitgifte van kavels zien we dat de logistieke sector enorm in beweging is. De regio Almere, Lelystad, Zeewolde wordt steeds meer als logistieke hotspot gezien en er zijn op dit moment een aantal concreet geïnteresseerde partijen die zich willen vestigen in Almere en naar verwachting in 2019 en 2020 tot reservering of verkoop van een kavel zullen leiden op het bedrijventerrein Stichtsekant.
Kantoren
De totale leegstand (kantoorruimte zonder gebruiker) is met 21% nog steeds aan de hoge kant in Almere. De opname door kantoorgebruikers is wel gegroeid, maar de kantorenmarkt is vooral lokaal en beperkt. Het aanbod is in 2018 wel sterk afgenomen, mede omdat kantoren zijn getransformeerd naar woningen.
De verwachte marktvraag (omvang en kwaliteit) de komende jaren is in principe te accommoderen in courante leegstaande panden op courante locaties (Almere Centrum, Gooisekant/Poort en Randstad).