Vanuit onze cultuurvisie willen we drie ambities realiseren: 1. Cultuur is voor alle Almeerders dichtbij - Cultuureducatie voor ieder kind: Alle Almeerse kinderen krijgen op de basisschool onderwijs in kunst, cultuur en erfgoed. Vanaf begin 2019 zorgen we dat ook kinderen vanaf 2 jaar op de voorschool al kennismaken met cultuur.
- Elke Almeerder kan meedoen: Cultuur om van te genieten en om zelf te maken moet toegankelijk zijn voor iedereen. Groei van het publiek voor onze cultuurinstellingen is een belangrijke doelstelling. Almeerders die een culturele activiteit willen organiseren worden beter ondersteund bij vergunningen, advies over veiligheid en promotie. We trekken meer geld uit voor bijzondere publieksactiviteiten van amateurkunstenaars.
- Cultuur in elk stadsdeel: We willen in de hele stad meer cultuur stimuleren in parken en op pleinen. Daarnaast heeft ieder stadsdeel zijn eigen wensen op het gebied van cultuur. In Almere Buiten en Almere Poort willen de inwoners graag een cultuurhuis en in Almere Stad is de wens om leegstand voor cultuur in te zetten. Komend jaar maken we voor ieder stadsdeel een eigen plan van aanpak.
2. Cultuur krijgt de ruimte om te groeien - Almere groeit en cultuur krijgt de ruimte om mee te groeien.
- Versterken wat we hebben: Een krachtige cultuursector is voor de stad van groot belang. Wij maken meerjarige subsidieafspraken met de instellingen, waardoor zij meer zekerheid hebben, meer externe fondsen kunnen werven en ook lange termijnplannen kunnen ontwikkelen. Per instelling is er ruimte voor maatwerk. We werken samen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor kunstenaars en creatieve makers, met aandacht voor voldoende en betaalbare werkruimtes en broedplaatsen.
- Ruimte voor groei: Het is van belang om ruimte te bieden aan nieuwe initiatieven waarvan de waarde soms nog niet duidelijk in beeld kan worden gebracht. Deze vernieuwing kan zich bijvoorbeeld uiten in nieuwe kunstvormen, nieuwe crossovers of in nieuwe aanpakken. Diversiteit van het aanbod een belangrijk uitgangspunt. Het Cultuurfonds speelt hierbij een stimulerende rol spelen. Het Cultuurfonds Almere wordt opgenomen in het cultuurplan en krijgt een nieuwe meerjarige opdracht.
- Talentontwikkeling: Almere investeert in talent. In 2020 kijken we hoe we het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) dat zich op talentontwikkeling in de sport richt, uit kunnen breiden met een culturele poot. We missen voor onze jongeren de aansluiting naar het kunstvakonderwijs en gaan in gesprek met kunstvakopleidingen in het land over de vestiging in Almere van vooropleidingen, zomerklassen en masterclasses.
3. Cultuur geeft vorm aan de identiteit van Almere - Design van stad en landschap: Almere is een stad waar letterlijk nog ruimte is. Cultuur kan bijdragen aan het versterken van de unieke identiteit van onze stad. Almere profileert zich als een stad waar hoogstaande architectonische, stedenbouwkundige en landschappelijke prestaties zijn en worden geleverd. Waar ruimte is voor landschapskunst en kunst in de openbare ruimte, en waar ook grootschalige kunst een plek kan vinden. In dit kader onderzoeken we samen met de provincie en Almere 2.0 de mogelijkheden om te komen tot een museale voorziening voor grootschalige en multimediale kunst.
- Blijven pionieren, het culturele experiment: Juist in Almere is plek voor het experiment en nieuwe vormen van cultuur. We willen ons als stad hierin onderscheiden en profileren, in de regio, in het land en internationaal. De nieuwe generatie die hier is geboren ontleent zijn identiteit aan Almere. Deze twintigers en dertigers staan te popelen om de identiteit van de stad vorm te geven. Ze denken veel meer in cross-overs, nieuwe kunstvormen, mixed media. De cultuur van de toekomst ontstaat in Almere. Daarom sluiten we aan bij landelijke regelingen omtrent vernieuwing en bieden we ruimte in subsidiecriteria voor nieuwe vormen en disciplines.
- Cultuur legt verbindingen in de stad en buiten de stad: Almere is de tweede stad binnen de Metropool regio Amsterdam (MRA) en is mede bestuurlijk en ambtelijk trekker van het kunst, cultuur en erfgoedprogramma van de MRA. Met de provincie en de vijf andere Flevolandse gemeenten ontwikkelde Almere het Flevoprofiel. Vanuit beide programma’s worden met cofinanciering van OCW in 2019 en 2020 proeftuinen uitgevoerd. Deze culturele samenwerking is van groot belang voor Almere en wordt in de komende jaren geïntensiveerd en uitgebouwd. Ook de verbinding met de oude cultuursteden in onze nabijheid: Utrecht en Zwolle is van belang, juist omdat Almere een cultureel profiel heeft dat complementair is aan deze steden. Wij willen niet investeren in cultuuraanbod dat in deze steden makkelijk bereikbaar is voor Almeerders. Wij willen investeren in onze eigen unieke identiteit. Cultuur heeft veel te bieden voor stadsontwikkeling en omgekeerd. Ook de Floriade kan een versterking voor cultuur betekenen. Wij stimuleren dat topvoorzieningen in het centrum de cultuursector inschakelen om de verbinding met de inwoners van Almere te maken. Op die manier versterkt de top de basis en verrijkt, verbindt en versterkt cultuur Almere.
|